måndag 3 oktober 2011

Sondbyte

Imorse visade det sig att Vilhelm hade lyckats nysa ut sonden så det blev till att sätta en ny. När tejpen togs loss upptäckte sköterskan att han fått en reaktion på klistret i tejpen eller något liknande för han var alldeles röd och nästan lite sårig där den suttit så den nya sonden fick dras i den andra näsborren. Det kan ju vara bra att vila den ena näsborren lite kanske. Jag trodde det var något besvärligt att byta sond, men hon drog bara upp den gamla och tryckte ner den nya, det tog bara några sekunder.

Så här ser han ut utan sond:


Utan sond men med sår. Hoppas att han snart är utan sond helt och dessutom utan sår. Imorgon ska jag amningsväga honom till frukost och se vad han får i sig egentligen. När man amningsväger gör man så att man vägen bäbisen innan maten och sedan direkt efter att de ätit färdigt och ser hur mycket de gått upp. När jag har provat tidigare har han bara gått upp några gram men nu tror jag att han får i sig mer - man blir i alla fall hungrig mycket tidigare om han inte får lite extra utöver det han får i sonden.

Dessuom har han fått två nya id-band, det på benet fick vi ju klippa bort för att han fått för runda ben och den på armen var det ingen text kvar på - det stod 20 på ena raden och Ca på andra raden. Inte till så mycket hjälp om jag skulle råka tappa bort honom någonstans!

Såret har vi blivit tillsagda att smörja med bröstmjölk. Bröstmjölk verkar vara bra till det mesta... Nattsköterskan som gav oss rådet sa att "Bröstmjölk är guds gåva till mänskilgheten. Bröstmjölk och vaselin" (sa hon samtidigt som hon smörjde in vår dörrs gnisslande gångjärn med vaselin).

Idag överraskade Vilhelm mig med att vända sig från sida till mage trots att vi bullat upp runt honom för att han inte ska kunna vända sig åt något håll (måste tänka på huvudformen och att för tidigt födda ska vilja sova i ett "bo" som påminner om livmodern). Men Vilhelm vill inte sova i något bo, han vill antingen ligga på rygg med armar och ben åt alla håll eller på sidan med armar och ben åt alla håll. Nu när han har lärt sig att vända sig trots alla barriärer kommer vi nog hitta honom liggandes på mage med armar och ben åt alla håll.

Nu har Vilhelm börjat smaska och vrida på sig där han ligger på Jockes bröst, det betyder att han tycker att det är dags för mat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar